RESEPTIT

Katso myös: lihan suolaus, raakalihan käsittely ym.

VILLISIKAPATA (4 hengelle)

500g villisian lapaa, kasleria tai paistia
3,5dl vettä
120g sieniä (metsäsieniä tai herkkusieniä)
60g sipulia
80g lanttua
80g purjoa
1 rk smetanaa
suolaa, valkopippuria, timjamia
1 pkt perunavoitaikina / voitaikina, kananmunaa voiteluun

1. Kuutioi liha, laita ruskistumaan pannulle (uuni 180 astetta).
2. Hienonna sipuli ja sienet, kuutioi lanttu ja leikkaa purjo viipaleiksi.
3. Lisää sienet ja sipuli lihojen joukkoon, kuullota hetken aikaa. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
4. Siirrä lihaseos pataan / uunivuokaan, lisää vesi, purjo ja lanttu.
5. Hauduta 45 min uunissa 180 asteessa.
6. Lisää joukkoon smetana ja tee voitaikinasta padan reunojen yli ulottuva kansi.
7. Pistele kanteen reikiä haarukalla ja voitele kananmunalla.
8. Kypsennä uunissa 175 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Lisäkkeeksi voit halutessasi keittää hyvänmakuisia perunoita, esim. lapin puikulaa. 
Raikas salaatti kuuluu tietenkin asiaan!

VILLISIKAKEITTO (6-8 hengelle)

1,5l vettä
500g villisian lapaa, kasleria tai jauhelihaa
1,5dl rikottuja ohrasuurimoita
4 isoa perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
n.60g palsternakkaa
n.60g selleria
nippu persiljaa
3 tl suolaa
2 laakerinlehteä
kokonaisia maustepippureita n. 15 kpl

1. Laita vesi kiehumaan
2. Kuutioi liha, lisää se kattilaan vasta kun vesi kiehuu
3. Kuori mahdollinen vaahto ja lisää mausteet (persiljaa lukuunottamatta)
4. Keitä n. 30 min, kuori ja kuutioi juurekset sillä välin
5. Lisää ohrasuurimot ja juurekset, perunat vähän myöhemmin kuin muut (kypsyy nopeammin), keitä n. 30 min
6. Lisää tarvittaessa vettä
7. Tarkista suola
8. Hienonna persilja ja lisää muuten valmiiseen keittoon

MAAILMAN HELPOIN VILLISIKAPASTA

1 pss makaroonia
villisikasäilykettä (koko purkki ei kulu tähän annokseen!)

1. Keitä makaroonit kypsiksi, suolaa ei tarvita.
2. Siivilöi vesi pois, laita makaroonit takaisin kattilaan.
3. Lisää kuuman makaroonin joukkoon villisikasäilykettä haluamasi määrä (raaputa esim. haarukalla suoraan purkista, jotta liha murenee)
4. Sekoita, ja ei kun syömään!

RIBBSLUUT

AINEKSET:
-sopivaksi katsomasi määrä villisian ribbsluita
-iso kattilallinen vettä   
-mausteita

OHJEET:
-Laita vesi kiehumaan. 
-Lisää mausteet ;  esim. laakerilehtiä pari, mustapippureita, suolaa reilusti, ja hunajaa muutama lusikallinen.
-Kun vesi kiehuu, lisää ribbsluulevyt kattilaan. 
-Keitä vähintään tunti.
-Liha vetäytyy kasaan kypsyessään  niin, että luiden päät tulevat näkyviin.
Luut ovat tarpeeksi kypsät kun liha irtoaa luista.

-Nosta kypsät ribbsit  jäähtymään. Leikkaa luut toisistaan irti annospaloiksi.
-Ruskista uunivastuksen alla tai grillissä muutama minuutti puoleltaan. 

-Nosta kulhollinen luita pöytään ja herkuttele hyvässä seurassa !!
Ribbsluut ovat reilusti käsin syötävää naposteltavaa. Mainio tarjottava vaikka illanistujaisiin.
-Lisäkkeenä perunasalaattia, ranskanperunoita, patonkia tms. 

Huom. Luut voit keittää valmiiksi jo aikaisemmin. Säilytä jääkaapissa , ja ennen syöntiä lämmität luut samalla ruskistaen.

KEITETTY KIELI

1 villisian kieli (tai sydän, tai maksa)
vettä
suolaa (n.1 rkl/litra)
10 maustepipp.
2 laakerinlehteä
10 neilikkaa
10 valkopipp.

-huuhdo ja siisti kieli  (tai sydän tai maksa )
-vettä niin paljon että liha peittyy, mausteet sekaan.
-keitä n. 2.5 tuntia
-nylje kieli lämpimänä

Porsaan kieli viipaloidaan pitkittäissuunnassa.

Tarjoile leikkeleenä, tai valmista kastike siivilöidystä keitinliemestä.

Kielihyytelöa varten siivilöi keitinliemi talteen, lisää suolaa  
tarvittaessa (saa olla melko suolainen), pilko nyljetty kieli pieniksi  
paloiksi.
Liota liivatelehdet tai -jauhe oman ohjeensa mukaan pieneen määrään  
vettä, sekoita koko liemeen ja lisää kielipalat.
Kaada sopivaan vuokaan hyytymään yön yli.

KUORRUTETTU KIELI

2-3 keitettyä porsaankieltä viipaloituna
kuorrutus:
1 pss herkkusienikeittoa ja 3 dl keitinlientä ja kermaa
  TAI
3-4 dl metsäsienimuhennosta
juustoraastetta

-Laita kieliviipaleet uunivuokaan, sienimuhennos päälle + juustoraastetta
-kuorrutetaan uunissa 225 c  n. 15 min.